Durant els mesos de fred, segur que heu vist els pins plens d'uns nius blancs a la part superior que semblen núvols de sucre de les fires. Són els nius de les erugues processionàries del pi, la fase larvària d'una papallona molt comú en els boscs de coníferes (Thaumetopoea Pityocampa).

Amb la pujada de les temperatures a l'inici de primavera/final d'hivern (febrer-abril), aquestes erugues baixen del pi, buscant un lloc on poder fer la muda per convertir-se en papallona.  Quan baixen, ho fan l'una rere l'altre, en fila índia; d'aquí els ve el nom de processionària.

És just en aquest moment que baixen quan són més perilloses, ja que criden l'atenció dels nostres animals domèstics, sobretot gossos i gats, que les intenten agafar per jugar
amb la pota i també, malauradament, amb la boca o llepant-les amb la llengua.

Aquesta eruga té uns pèls urticants amb una substància tòxica que és alliberada quan un animal els ataca/toca. Provoca una greu irritació, amb lesions que van des de les més lleus (com petites cremades) fins a poder-se complicar amb greus necrosis de la zona que ha entrat en contacte amb el tòxic. Aquests en són alguns símptomes:

  • Inflamació de la cara i de les parpelles

  • Inflamació dels llavis i de la mucosa oral

  • Inflamació de la llengua

  • Abundant salivació

  • Panteix a causa del dolor

  • En cas d'ingesta pot provocar asfíxia per inflamació de la laringe

  • Shock anafilàctic i mort

Per això és molt important anar al veterinari el més ràpid possible, per evitar al màxim les complicacions derivades del contacte amb l'eruga. En cas de no poder acudir immediatament al veterinari, podem netejar la zona afectada amb aigua tèbia o suero fisiològic si en tenim, però sense fregar, per no escampar més la substància tòxica dels pèls clavats.

Recordeu que el més important és intentar evitar el contacte del nostre gos o gat amb l'eruga, així que aneu molt alerta quan sortiu a passejar i no deixeu que les vostres mascotes toquin o llepin aquestes erugues. I en cas que no ho pugueu evitar, aneu ràpidament al veterinari per frenar urgentment els efectes d'aquesta perillosa eruga del pi.

Comment