Dr. Santi Férriz. Llicenciat en Veterinària per la UAB.

Especialista en Cirurgia, Traumatologia i Ortopèdia veterinària.  Membre de la junta de Govern de la COVB. CEO Clínica Veterinària Feres.

Què és esterilitzar? 

És un procediment quirúrgic que permet evitar que els animals es puguin reproduir, mitjançant l'extracció de les seves gònades (testicles o bé ovaris).

Quins són els principals avantatges?

Més avantatges que inconvenients, sobretot per prevenir l'aparició de malalties tant en mascles com en femelles, per exemple: Infeccions de matriu, tumors de mama… I en mascles problemes testiculars i de pròstata. A part, també s'eviten molts problemes de comportament com per exemple en gates per les seves vocalitzacions, o bé en mascles pel seu marcatge territorial o algunes agressivitats.

En què consisteix?

La tècnica convencional en la femella és mitjançant la laparotomia (accés quirúrgic a l'abdomen), actualment s'opten per tècniques menys invasives com l'accés amb laparoscòpia (mitjançant càmara i petites obertures ) que permet una recuperació més ràpida i menys molesta per a la femella.

En el cas del mascle la tècnica és la gonadectomia (treure els testicles) la més recomanable.

Què cal tenir en compte? 

Aquestes intervencions quirúrgiques han passat a ser considerades des del punt de vista veterinari com a tractaments preventius i es recomanen de manera sistemàtica, a part que des del punt de vista ètic també es contribueix a la cria indiscriminada. 

Tot i que son cirurgies que son catalogades de "rutinàries" i en una animal sà, no deixen de ser considerades intervencions sota anestèsia que ha de ser controlada i monitoritzada, a part de que l'animal ha de ser explorat i valorat (analítiques de sang) pel veterinari, així com una bona teràpia analgèsica (control del dolor posterior).  

No convé estalviar diners en aquests procediments que puguin comportar un risc per l'animal.

VOLS CONCERTAR UNA CITA?

Comment